-6 C
Kraljevo

Opozicija sporija od dešavanja u Srbiji

Objavljeno:

Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta rešio je da se drži dalje od tih trvenja u opoziciji, ali da ostane na frontu. Upravo su mu, kao i stotinama ljudi širom Srbije, stigle prekršajne kazne zbog učešća u blokadi ulica – 5.000 dinara, ali uz popust od pedeset odsto ako plati odmah.

Voštinić neće da plati, što preporučuje i drugima. Mreža pravnika će volonterski preuzeti svaki takav slučaj u Srbiji, i oterati, smatra Voštinić, vlasti do apsurda ukoliko ne odustanu od procesa i kazni.

Svestan i razmirica u opoziciji, i teških uslova u kojima rade, Voštinić i njegovi saborci pokrenuli su akciju „Budi front“. Kažu, okupiće oko „1.300 kaplara“ koji će širom zemlje volonterski nadgledati problematična izborna mesta, snimati sumnjive tipove koji vode evidenciju birača ili daju ljudima glasačke listiće, i sve prijavljivati nadležnima.

„Naša kampanja znači da ne rušimo nikakvo jedinstvo opozicije, i pomažemo svima koji učestvuju“, kaže Voštinić za DW, i dodaje: „Svi gajimo strah od organizacije SNS, koja se može nazvati i zločinačkom. Strah od džipova i nabildovanih likova. Ali na to hoćemo da reagujemo hrabrošću, da pred njih stanemo i da ih snimimo. Ne mogu ljudima da savetujem da se tuku – zna se šta je po zakonu samoodbrana – ali spremnost da se suprotstaviš je već najveća hrabrost koju je do sada neko pokazao.“

Predviđena je i aplikacija kojom bi sve što volonteri snime išlo direktno na server, a mogli bi i da se prijave napadi. Međutim, nedugo posle razgovora s Voštinićem, Lokalni front je u sredu na Tviteru objavio: „Sigurno smo na pravom putu: Hakovali nam sajt, moraćemo sve iz početka da napravimo!“

Ceo tekst pročitajte na DW

Izvor informacija:DW

Pogledajte još