5 C
Kraljevo

Prva posmatračka misija osnovana van Beograda – Uspešna!

Objavljeno:

Lokalni front – Oko dvesta mobilnih timova Lokalnog fronta sa akreditacijom posmatrača pratilo je regularnost izbornog procesa na biračkim mestima širom Srbije. Naši posmatrači su beležili brojne nepravilnosti, koje su se mogle uočiti kako na samom biračkom mestu, tako i van njega. Najveći deo nepravilnosti tiče se nepoštovanja Pravilnika o radu biračkih odbora, te jasno određenih pravila o pripremi biračkog mesta i samom procesu glasanja. Najčešće primedbe odnose se na raspored izbornog materijala, pečaćenje kutija, broj birača na biračkom mestu itd.

 

Međutim, primećeni su i dupli birački spiskovi, a bilo je i fizičkog nasrtanja na posmatrače iz naše misije i sprečavanja njihovog ulaska na biračko mesto.

budi front beograd 690x518 1.jpg • Lokalni front

Što se samog odnosa članova biračkih odbora prema posmatračima misije Lokalnog fronta tiče, naše timove su uglavnom posmatrali kao autoritet koji sve segmente izbornog procesa poznaje bolje, ali je kod gotovo svih članova biračkih odbora postojala i određena bojazan da će snositi posledice u slučaju primedbi na njihov rad.

budi front presevo 690x518 1.jpg • Lokalni front

Budući da od ovog izbornog procesa postoje Zapisnici o radu posmatrača i da su lokalne izborne komisije dužne da ih dostave RIK-u, a RIK da ih objavi na svom sajtu, neće se sve završiti na uočenim propustima, već će o njima postojati pisani trag, u koji javnost ima uvid.

budi front novi pazar 690x518 1.jpg • Lokalni front

Utisak naših mobilnih timova širom zemlje je isti: posmatračka misija Lokalnog fronta bila je korektivni faktor na terenu, a naši narandžasti prsluci poruka da se izborni proces pažljivo nadgleda.

Pogledajte još