-6 C
Kraljevo

Izborni uslovi bili ispod očekivanja, birački odbori ne znaju kako treba organizovati biračko mesto

Objavljeno:

Predstavnik Lokalnog fronta Predrag Voštinić izjavio je danas na radionici „Ljudska prava i demokratski procesi“ u organizaciji koalicije PrEUgovor da je stanje ljudskih prava tokom izbornog procesa bilo strašno i da u ovakvim uslovima fer izbori nisu mogući.

Lokalni front je na izborima 3. aprila imao posmatračku misiju, a Voštinić je istakao da podaci misije pokazuju da su izborni uslovi bili ispod njihovih očekivanja, da birački odbori ne znaju kako treba organizovati biračko mesto.

Voštinić je naveo da nijedno biračko mesto nema rampu za osobe koje koriste kolica, da su ljudi u odboru voljni da pomognu, ali da ne znaju da imaju obavezu da biračko mesto bude pristupačno i osobama sa invaliditetom, istakavši da je posmatračka misija bila zaprepašćena neznanjem.

Predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Filipović govorio je o slobodi okupljanja u Srbiji i istakao da je od donošenja novog zakona 2016. do 2021. pokrenuto nešto više od 200 prekršajnih prijava, a da je u samo dva dana blokada autoputeva u novembru i decembru 2021. godine pokrenuto 211 postupaka.

On je ukazao i da policija nije adekvatno obaveštavala da ih snima na tim skupovima i da je ovo prvi put da policija nije želela da obezbeđuje skup, već je obezbeđenje prepustila organizatorima.

Izvor informacija:Danas
Kategorija:

Pogledajte još