5 C
Kraljevo

Podneli smo krivične prijave protiv nadležnih

Objavljeno:

Nije juče samo smrad bio nepodnošljiv, užasan je bio osećaj da ne postoji niko ko zaista brine o stanovništvu ovog grada, smatraju predstavnici Lokalnog fronta

Predstavnici Lokalnog fronta Kraljevo predali su danas u Policijskoj upravi u Kraljevu krivičnu prijavu „za izazivanje opasnosti po zdravlje ljudi, ali i za neblagovremeno obaveštavanje i preduzimanje mera za zaštitu zdravlja“.

To je, kako navode, bila njihova reakcija na (ne)reagovanje nadležnih u slučaju požara na kraljevačkoj deponiji /smetlištu, zbog kojeg je prethodnih dana u Kraljevu bilo opasno – disati.

– Nije samo smrad bio nepodnošljiv, užasan je bio osećaj da ne postoji niko ko zaista brine o stanovništvu ovog grada. Štaviše, jasno nam je da će ovakva lokalna vlast uvek učiniti sve da zataška sopstvene propuste i događaje opasne po rejting. To ovdašnji život čini zaista klaustrofobičnim. Zbog toga se naša prijava ne odnosi samo na tog ili te nesrećnike koji su požar izazvali, već i na sve odgovorne u lancu postupanja u ovakvim situacijama. To je niz ljudi koji se uvek kriju jedni iza drugih, ko kome treba da javi, ko ima ili nema adekvatnu opremu, a svi zajedno su deo istog nivoa odgovornosti – onog koji je po Zakonu o kvalitetu vazduha – dužan da stanovništvo zaštiti ili makar obavesti i donese mere za zaštitu. Svi stručnjaci sa kojima smo razgovarali uglavnom bi da ostanu anonimni, ali potvrđuju da je opasnost po zdravlje bila sasvim jasna i izvesna – kaže za portal Krug aktivista Predrag Voštinić.

Jedna od onih koji ne žele da ćute je dr Jelena Ljubičić. Ona je danas bila ispred zgrade Policijske uprave u Kraljevu sa željom da, kako je pojasnila, pruži podršku.

– Danas je rađanje zdravog deteta u terminu u kraljevačkom porodilištu – događaj! Žene imaju pobačaje, bebe se rađaju pre vremena, neke sa anomalijama. Stalno potenciramo zračenja, uranijum, ali šta mi radimo, sami sebe trujemo? Došla sam da ovo podržim, jer se iste situacije dešavaju godinama, a juče je bilo posebno strašno! Juče nije trebalo nijedno dete da izađe napolje, bebe nisu smele da budu napolju. Da li je neko u gradu Kraljevu o tome obavestio ljude? Naravno da nije! Ceo dan je smrdelo na zapaljenu plastiku. Tako je od petka uveče, ali nadležni se ponašaju kao da ih se to uopšte ne tiče, a na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine vazduh je i danas, kao i juče ceo dan na ovom LINKU bio zelen, što znači – dobrog kvaliteta – opominje dr Jelena Ljubičić.

Izvor informacija:Krug
Kategorija:

Pogledajte još