5 C
Kraljevo

Aktiviraj aktivizam 2022

Objavljeno:

Lokalni front je 18. i 19. juna 2022. u Kraljevu organizovao susret pod nazivom „Aktiviraj aktivizam“, gde je okupio aktiviste i aktivistkinje iz više od 20 gradova Srbije.

Učesnici i učesnice su tokom tri panel-diskusije u dva dana imali priliku da prenesu svoja iskustva iz izbornog procesa 2022, ali i protesta i borbi na lokalu.

Na terenu smo u izbornom danu, kao deo posmatračke misije Lokalnog fronta, bez izuzetka primetili i zabeležili: nepoštovanje zakona, nepoznavanje procedura i propisa, nemar i nezainteresovanost koji su doprinosili da se posao u biračkom odboru obavlja traljavo, te time ugrozi kompletan izborni proces. Uvidi i iskustva iz posmatrače misije #BudiFront važan su i velik resurs za rad na promeni biračkog sistema i zalaganje za njegovu digitalizaciju.

Razgovarajući o borbama i prostestima u tekućoj godini, saborci i saborkinje su imali priliku da iznesu iskustva iz svojih sredina — budući da smo okupili ljude sa teritorije čitave države, mogli smo da čujemo zaključke iz Zrenjanina, Novog Sada, Požege, Jagodine, Beograda, Žitišta, Bača itd.
Samim tim, bili smo u prilici da uspostavimo mrežu aktivista i aktivistkinja, da prepoznamo goruće probleme na teritoriji Republike Srbije i napravimo načelni plan za dalju saradnju i jačanje lokalnih zajednica.

Više od sedamdesetoro ljudi sa iskustvom aktivističkog delanja složilo se da promene ovog puta moraju krenuti sa lokala.

„Moramo sami“ — jer nema ko drugi, i moramo zajedno.

Izvor informacija:Lokalni front

Pogledajte još