-6 C
Kraljevo

Osamnaesti protest Kraljevo protiv nasilja

Objavljeno:

Okupljanje učesnika protesta pod nazivom „Kraljevo protiv nasilja“ posle nekoliko sedmica ponovo je počelo na Trgu srpskih ratnika odakle su krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama.

Pre toga okupljenima se obratio Vladimir Marović (Lokalni front), profesor filozofije u kraljevačkoj Gimnaziji koji je govorio o posledicama masovnih ubistava početkom maja:

– Na nesreću nekoj deci životi su oduzeti, a škola je postala mesto tužih pomena. Prvog dan nove školske godine Ministarstvo prosvete odlučilo je da se oglasi i da svojim smernicama odgovornost za bezbednost dece i svih u školi svali na zaposlene: na prosvetne radnike, pomoćno i administrativna osoblje, a da pritom nema odgovornosti propagandnih varvara sa nacionalnih frekvencija, nema odgovornosti performera primitivizma i ljubitelja nasilja, nema odgovornosti političkih gangstera.

Marović je dodao da ono što imamo nije sistem, već, kako je rekao „jezivi morbidarijum“:

– Jedini život koji se u Srbiji trenutno sprovodi jeste onaj koji časno hoda ulicama gradova u Srbiji i zato ćemo i večeras šetati, sećajući se svih nevinih žrtava morbidnog sistema.

Učesnici protesta prošetali su gradskim ulicama do Trga Jovana Sarića gde je šetnja završena govorom Vladimira Savića (Pokret SRCE Kraljevo), profesora u kraljevačkoj Muzičkoj školi. On je učesnike protesta nazvao najhrabrijima, natvrdoglavijim i najupornijim ljudima u gradu:

– Već četiri meseca šetamo uporni da istrajemo. Svi zajedno, mi večeras i oni koji su bili svih ovih nedelja sa nama, najbolji smo nastavnici koje Kraljevo jer držimo životne lekcije kako se vole svoj grad i država.

Savić je istakao da je prosvetni radnik punih 18 godina i ocenio da „nikada gore nije bilo za prosvetne radnike, učenike i roditelje.

– Bolje je samo onima koji su zaseli, okupirali nam državu i oteli nam sve institucije, a sad nam sole pamet kako i treba da pričamo sa svojom decom. Neće nama pomoći ni tri policajca u školskom dvorištu, ni priče o, kako oni kažu „pravim vrednostima“. Imalo bi to smisla, ali pre toga moramo da uništimo sve trovače našeg društva. Preobražaj u prosveti mora da prati opšti preobražaj društva. Ne možemo mi nastavnici da promenimo ovako zatrovano društvo dok ne ukinemo fabrike trovacnice. Neću sada da ih pominjem svi dobro znamo ko su! – ocenio je Savić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se, kako je rekao, na protestima u Kraljevu pojavljuje sve više mladih ljudi.

– Četiri meseca zahtevamo, četiri meseca nas ignorišui ja sam uveren da vlast te zahteve neće ispuniti- neće iseći granu na kojoj sede, jer dobro znaju da, kad bi ukinuli Pin, HEPI TV i Informer i ostale, pali bi za 15 dana – istakao je Savić, dodajući da će budući protesti predstavljati „vid mobilizacije vid okupljanja slobodnih ljudi koji će izneti naredni izborni proces do kraja.“

Izvor informacija:Krug
Kategorija:

Pogledajte još