2 C
Kraljevo

Opozicija traži odgovornost za napade na Predraga Voštinića

Objavljeno:

„Istorija poznaje režime koji vladaju strahom i mržnjom. Istorija nas uči da se takvi režimi ruše pred snagom solidarnih građana“

Više opozicionih partija i pojedinaca zatražilo je danas reakciju nadležnih u slučaju fizičkog napada na funkcionera Lokalnog fronta Predraga Voštinića, koji je juče povređen nakon što su ga napadači automobilom srušili sa bicikla, i pozvali građane na podršku ovom opozicionom političaru i aktivisti. Neki napad ocenjuju i kao pokušaj ubistva.

Bravo: Svi da pružimo podršku Predragu Voštiniću
Građanski pokret Bravo! saopštio je danas da pruža punu podršku Pedragu Voštiniću, koji je sinoć bio meta napada automobilom, i pozvao sve građane Srbije i Vojvodine da to urade „na svojstven način“.

U saopštenju pokreta Bravo poziva se tužilaštvo „da pod hitno reaguje“ i podigne optužnicu protiv počinilaca koji su se više puta vraćali automobilom kako bi udarili Voštinića i „time ga direktno životno ugrozili“.

„Pozivamo sve građane Novog Sada, Vojvodine i Srbije na zajedništvo i da ne podlegu priticima, da u svojoj sredini zajedno pružimo podršku Peđi na svojsten način i u skladu sa mogućnostima, kako bi svima poslali poruku da je Srbija protiv nasilja i da smo spremni da se borimo za bolju Srbiju“, pozvali su iz Bravo.

Bravo dodaje da će će prijatelje i saborce braniti uvek od svakog nasilja i zla koje dolazi iz „naprednjačke kuhinje mržnje“.

SSP: Napad na Predraga Voštinića direktna posledica svega što režim radi
Polomljena ruka, podlivi po glavi i telu Predraga Voštinića, člana Lokalnog fronta Kraljevo, direktna su posledica svega što ovaj režim radi i svega što ne radi, ne želeći da se bori protiv nasilja, ocenila je danas Stranka slobode i pravde (SSP).

U saopštenju se navodi da su „govor mržnje predstavnika vlasti usmeren protiv neistomišljenika, formiranje mafijaških grupa pod pokroviteljstvom države, promocija kriminalaca na televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju i medijima koje država finansira, prouzrokovali spiralu nasilja kojoj se ne vidi kraj“, a da je „novi dokaz za to divljački napad na Voštinića kome su nanesene teške telesne povrede“.

SSP navodi da zahteva od nadležnih da „pod hitno procesuiraju počinioce napada kao i da javnost obaveste o njihovim motivima“.

„Ukoliko to ne urade onda je jasno da se radi o politički motivisanom napadu kojim su pokušali da zastraše ili eliminišu jos jednog borca za pristojnu Srbiju“, navodi se u saopštenju.

Zajedno: Organizovani napad na Predraga Voštinića je pokušaj ubistva
Napad na političkog aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića nova je manifestacija politike terora režima Aleksandra Vučića, saopšteno je danas iz stranke Zajedno.

„Onaj ko je pokušao da ubije Peđu nije to učinio samo da bi ga ućutkao i sprečio u daljoj borbi za Srbiju bez nasilja, već je demonstrirao nameru vladajuće elite da zastraši i povredi svakog ko nije građanin pokorni. Organizovani napad sa dva vozila ne može biti ništa drugo do pokušaj ubistva“, ocenjuje se u saopštenju.

Tehnički organizatori protesta „Srbija protiv nasilja“ su naveli da „inspiratoru svog nasilja i kreatoru mržnje u našoj zemlji“ poručuju da će napad na bilo koga od slobodoumnih građana, učvrstiti „borbu za normalan i civilizovan život“.

„Povrede će, nadamo se brzo, zaceliti, kosti će srasti, a vaše će nasilje probuditi novu snagu u beskompromisnim borcima za slobodu. Istorija poznaje režime koji vladaju strahom i mržnjom. Istorija nas uči da se takvi režimi ruše pred snagom solidarnih građana. Organizatori protesta ‘Srbija protiv nasilja’ poručuju Aleksandru Vučiću i njegovim nasilnicima da ovaj sraman i kukavički čin neće proći nekažnjeno“, zaključuje se u saopštenju.

DS: Ko stoji iza napada na Predraga Voštinića?

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas da odgovorni za napad automobilom na aktivistu Lokalnog fronta Predraga Voštinića budu adekvatno kažnjeni, u najkraćem mogućem roku.

„Opis događaja ne ostavlja ni zrno sumnje se radi o ozbiljnom napadu na Predraga Voštinića, da to nije bila nikakva slučajnost, već pokušaj ubistva, i u interesu je javnosti da nadležni organi već danas podele informacije sa medijima o događaju, a posebno da čujemo više o motivima napada“, rekla je portparolka DS Alisa Kockar.

„Važno je da ne bude sakriveno od očiju javnosti ko su napadači – ko je vozio i ko je sve bio u kolima – da li su to kriminalci, političko krilo organizovanog kriminala ili oni koji su pod uticajem propagande Pinka, Hepija, lista Alo i drugih režimskih medija, ali i ko su inspiratori napada na Voštinića“, dodala je ona.

Ona je u pisanoj izjavi navela da je „danas važnije nego ikad da se pokaže solidarnost“, i da se „zajedno bori protiv nasilja koje generiše aktuelni režim“.

„Ne smemo da stanemo dok se ne izborimo za Srbiju u kojoj neistomišljenici mogu bezbedno i bez straha da žive i rade, a prvi i neophodni korak na tom putu svakako jeste promena vlasti“, rekla je Alisa Kockar.

Božović: Institucije moraju da hitno reaguju zbog napada
Napad na jednog od osnivača Lokalnog fronta Predraga Voštinića, koji se dogodio sinoć u Kraljevu, kada ga je automobil sa bicikla najpre izgurao na bankinu, a zatim se okrenuo i vratio da ga obori, zahteva hitnu, oštru i beskompromisnu reakciju svih nadležnih institucija, izjavio je danas predstavnik Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović.

Božović je u pisanoj izjavi naveo da pre svega tužilaštva „ovom sramnom događaju mora prići na najozbiljniji mogući način“.

„Svaka relativizacija ovog događaja, tretiranje ovog napada kao obične saobraćajne nezgode ili slični pokušaji da se njegova važnost umanji značiće podršku svima onima koji uzimaju zakon u svoje ruke i smatraju da je dozvoljeno i poželjno na ovaj način se obračunavati sa političkim protivnicima“, rekao je Božović.

Izvor informacija:Autonomija
Kategorija:

Pogledajte još