5 C
Kraljevo

Dvadeseti protest Kraljevo protiv nasilja

Objavljeno:

„Mora borba“, „Nisu oni zakon“, „Podrška za inspektore“, „Sloboda ili ništa“, poruke su sa transparenata na protestu na kojem su u Kraljevu sinoć, osim Kraljevčana, učestvovali i građani iz Kruševca, Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Severne Mitrovice, Bora i Novog Sada

Na kraljevačkom Trgu srpskih ratnika sinoć je održan 20. po redu protest „Kraljevo protiv nasilja“, koji je ovog puta bio organizovan u znak podrške Predragu Voštiniću, aktivisti Lokalnog fronta. On je, kao biciklista, povređen 10. septembra na ulazu u Kraljevi (kružni tok kod „Tempa“ gde ga je, prema svedočenju, autom oborio vozač iz automovila novsadske registracije). Kraljevačka policija taj događaj okvalifikovala je kao saobraćajnu nezgodu koju je skrivio vozač koji je bio „u alkoholisanom stanju“.

Jovo Bakic protest Kraljevo protiv nasilja 16. septembar 2023 1 • Lokalni front

Okupljenima na Trgu srpskih ratnika obratio se Jovo Bakić, profesor Filozofskig fakulteta u Beogradu koji je, između ostalog, poručio:

– Mi smo svi napadnuti kada je napadnut Peđa Voštinić. Njegove rane su rane na dušama našim i ne možemo da dozvolimo da te rane prođu tek tako. Ne možemo dozvoliti ni da inspektori koji brane ovo društvo od kriminala budu smenjivani, ali režim čini sve da se ukine razlika između policajaca i kriminalaca.

Na skupu je govorio i Nenad Kulačin, jedan od autora tv emisije „Dobar, loš, zao“ koji je učesnike protesta, pokazavši na Spomenik srpskim junacima iza sebe postavio pitanje:

– Da li bi se taj vojnik 1914. godine prodao za kilo nejestivog parizera? Moramo da se oporavimo i da shvatimo da će se oni uplašiti kad krenemo da se branimo. Mi moramo da se branimo, ali moramo i ponekad preventivno da napadnemo – kazao je Kulačin.

Predrag Vostinic protest Kraljevo protiv nasilja . 16. septembar 2023 • Lokalni front

S arukom u gipsu okupljenima se obratio i Predrag Voštinić istakavši da nije želeo da govori na skupu koji je organizovan njemu u čast, ali da je shvatio da to nije čast, nego odbrana:

– Bilo me je sramota da pokazujem kako sam povređen, jer me je bilo strah da postanem „gipsani vašarski eksponat“ po protestima, a onda sam odlučio da kažem par rečenica. Niko pojedinačno od nas nije skupio ove ljude, došli ste ovde ne zato što sam ja dobar čovek, već zato što reagujete na nepravdu.

Voštinić je zamolio okupljene da budu solidarni i da reaguju na neoravdu, bez obzira u kom gradu se događa i kome:

– Reagujte, jer više ne možemo da se oslanjamo na nezrele ljude u institucijama, na porobljene koji se plaše gubitka posla i ko zna čega još. Ne plaše se oni gubitka posla, plaše se da ne ostanu bez plate.

Voštinić je dodao i da nikada nije rekao da je njegovo povređivanje predstavljalo pokušaj ubistva, aludirajući na izjavu Aleksandra Vučića, predsednika države koji je o ovom slučaju govorio kao o „navodnom pokušaju ubistva“.

– To si ti rekao, pa ćeš ti morati i da dokazuješ. Meni je važno da ova istina postane svima dostupna, Ne zbog tebe, ne zbog mene, nego da ja svim ovim ljudima ne moram da govorim – nemojte, ovo je posao za policiju – poručio je Voštinić.

Vladan Slavković, aktivista Lokalnog fronta, u ulozi moderatora pozvao je policajce da „prestanu da ćute“:

– Ne damo da nas lažu. Nema potrebe da ikome objašnjavamo zašto smo ovde. Policajci, izgubili ste autoritet, na Jovanjici, Savamali, svakog dana ponešto zataškavajući. Gde je vojska i njen autoritet? Mi ovde večeras ne želimo ništa drugo nego da i vojska, i policija, rade svoj posao. Mi smo normalni ljudi koji žele da žive u normalnoj zemlji.

Izvor informacija:Krug
Kategorija:

Pogledajte još