5 C
Kraljevo

I ovog petka Milanovac protiv nasilja – priprema za subotu?

Objavljeno:

Ovo će biti petnaesta sedmica zaredom kako se u Gornjem Milanovcu na Trgu kneza Mihaila, najčešće petkom, održava protest pod sloganom „Milanovac protiv nasilja“, a dan kasnije, u subotu, biće dvadeset prvi u Beogradu, na koji organizatori pozivaju sve lokalne učesnike i posetioce iz ostalih mesta u Srbiji.

U međuvremenu, evropski orjentisane stranke i njihovi poslanički klubovi potpisali su jednu vrstu proglasa, platforme za zajedničko delovanje u 10 tačaka. Među stranama u saradnji oko „Dogovora za pobedu“, kako se proglas naziva, su i predstavnici učesnika protestnih okupljanja „Srbija protiv nasilja“, pa sada i zvanično više nema deleme oko toga da li će nadalje nastupati zajedno. Odatle, osim ostalog, i poziv svima za subotu u Beograd.

09 768x432 1 • Lokalni front

Iz „Milanovac protiv nasilja“ prethodno su izjavili da će podržati sve organizacije i politike koje se bore protiv naprednjačke vlasti, ukoliko se ne pokaže da to rade samo fiktivno. Takođe su više puta isticali da neće tolerisati bilo kakvu izdaju iz stranaka kojima su pružili podršku i da će na to odmah ukazati građanima. I dalje se čeka njihova odluka da li će i kada, kao što su najavili, formirati zvanično udruženje građana ili pokret koji bi ušao u političku arenu opštine.

Sutra će se na protestu u Milanovcu, kao gost govornik, građanima obratiti Vladan Slavković iz „Lokalnog Fronta“, poznate aktivističke organizacije iz Kraljeva, koja dugi niz godina sprovodi opozicionu politiku u odnosu na SNS-SPS, i zbog toga je često na meti aktulenog režima. Upravo je u Kraljevu, prema podacima „Arhiva javnih skupova“ Aleksandra Gubaša i „Crte“, prošle sedmice došlo do značajnog povećnja broja ljudi na protestu, što je svakako posledica reakcije na nedavno udaranje autom u Predraga Voštinića iz „Lokalnog fronta“. Pored značajno povećanog broja Kraljevčana, svojim prisustvom su podršku Voštiniću dali i brojni aktivisti iz više drugih gradova, navode iz „Arhiva“.

010 768x432 1 • Lokalni front

Inače, njhov redovni sedmični presek održanih skupova daje sledeće podatke:

Od ukpno 10 posmatranih gradova, u njih šest su održani manji protesti (Novi Sad, Čačak, Vršac, Užice, Leskovac i Beograd), a u Bačkoj Palanci srednje veličine. U tri grada su bila okupljanja koje možemo kategorisati kao velike u lokalnim razmerama, a u relatvnom poređenju sa glavnim centrom protesta – Beogradom:
– u Gornjem Milanovcu je u protestu učestvovalo 140 ljudi, što bi odgovaralo odzivu od oko 8.400 u Beogradu;
– u Kraljevu je protestu prisustvovalo oko 400 građana (ekvivalent oko 9.000 u Beogradu);
– u Petrovcu na Mlavi je protestovalo 45-50 građana (ekvivalent oko 9.500 u Beogradu).

Izvor informacija:GM Info
Kategorija:

Pogledajte još