-6 C
Kraljevo

Poruka 22. protesta: Naš grad pamti, 100 za jednog – nikada više!

Objavljeno:

Protest „Kraljevo protiv nasilja“ u gradu na Ibru sinoć je održan 22. put. Učesnici protesta su se, posle uobičajenog okupljanja na Trgu srpskih ratnika, gradskim ulicama uputili prema Trgu Svetog Save gde je, o krvavom oktobru 1941. i o najvećem nasilju koje je ikada zadesilo grad, govorila nastavnica istorije Zorica Šćepanović:

– Demografski gubici su ogromni, ostale su porodice zavijene u crno, ratna siročad, nezavršeni poslovi, neobrađene njive, puste fabričke hale. Stradali su civili bez oružja, obični ljudi različitog uzrasta, porekla, zanimanja, a mi smo dužni da ovoj temi posvećujemo mnogo više pažnje. Praksa da se sećamo isključivo 14. oktobra, mora da se promeni.

Šćepanović je dodala da je važno govoriti o sudbinama i o porodicama i da se u školama mora mnogo više govoriti o kraljevačkom stradanju,  uz uključivanje svih nastavnika i obavezno učiti sve građane ponovo šta znači zvuk sirena 14. oktobra i da tog trenutka treba stati gde god da se nađu.

Protest Kraljevo protiv nasilje 14. oktobar 2023. foto portal Krug • Lokalni front

– Svedoci smo poslednjih godina potpunog nemara u kom se nalazi Spomen groblje. Vagon pred ulazom mora da se obnovi. Zamaskiran je samo par dana pred izlazak na komemoraciju, inače predstavlja ruglo. Kao što se i samo Spomen groblje sređuje isključivo pred 14. oktobar. Mermerna tabla pred grobljem sa natpisom “Cemetery of executed” je potpuno neprimerena, jer posetiocu ne daje nikakav odgovor na pitanja “Ko, kada, gde, zašto i kako”. Pokazuje površnost, nemar i relativizaciju i nikako dostojno ne upućuje na postojanje masovne grobnice. Na samom mestu stradanja bi trebala da postoji tabla sa imenima i prezimenima žrtava.

Na Tru Svetog Save od 1961. do 2008. nalazio se tenk kao simbol antifašističke borbe:

– Opet upadamo, umesto u kulturu sećanja, u “kulturu zaborava“. Hajde da mi sačuvamo uspomenu na svetlu antifašističku borbu naših predaka, da tenk vratimo da bude simbol pomirenja svih slobodnih ideja grada Kraljeva – kazala je Šćepanović.

Izvor informacija:Krug
Kategorija:

Pogledajte još